De kapper kijkt me via de spiegel ernstig aan. Haar blik naar mijn dunner wordend haar sprak boekdelen maar professioneel nam ze haar gewoonlijke vrolijke houding weer aan zoals kappers altijd doen. Ze had me zojuist gevraagd hoe kort ik mijn kapsel wilde hebben.

Ik had me thuis al in de spiegel bekeken, totaal zitten te ergeren over hoe dun het er nu weer uitziet. Dat doet me denken aan de keren dat ik in de spiegel wil kijken maar dat ik al automatisch terugdeins omdat ik mezelf niet extra wil teleurstellen.

In een splitseconde wist ik het: mijn uiterlijk staat steeds meer op het spel vanaf nu worden die inhammen echt te groot en mijn kale kruin nog meer zichtbaar. De enige optie voor mij was om de haren a la Jules Deelder naar achteren te kammen zodat ik mijn kale plekken nog kon bedekken.
Tevergeefs natuurlijk. Of gewoon niet meer in de spiegel kijken, je verbijten en je ellende maar wegstoppen en daarmee toegeven dat het niet meer wordt zoals vroeger is nog het ergste..

Dat haar niet meer goed zit en je voor je gevoel niet meer toonbaar bent is al een erg gevoel. Maar dat je zelfvertrouwen ook een knak krijgt is een volgend punt. Het naar buiten lopen kan al een ding zijn maar wat doe je als het begint te waaien. Gelukkig is er nog een pet die je buiten redt en waar jij je nog aan kunt vasthouden. Een pet staat ook nog goed ook en maakt je zelfs jeugdiger.

Hoe los ik mijn probleem op?

Na veel rondpluizen op internet besloot ik voor mezelf om te gaan voor 2 opties nl.
A haartransplantatie
B Hair Tattoo (haarpigmentatie)
Ik besloot een maand later vervolgens naar Barendrecht te gaan om een haartransplantatie te overwegen. Want ik wilde weer mijn oude haar terug! Gelukkig werd ik heel deskundig geholpen maar na het intakegesprek werd me heel eerlijk verteld dat de kliniek niks voor me kon betekenen. Mijn donorgebied was te klein voor haartransplantatie en ze konden me NIET helpen.

Op de terugweg in de auto keek ik mijn vrouw aan. Voor me zag ik de grijze wolken opstapelen en in mijn hoofd was ik op die dag en de weken daarna zwaar teleurgesteld. Wat nu? Alle goedbedoelde opmerkingen van mijn vrouw dat ze zei dat  een kale kop me ook mooi zou staan, waren tegen het zere been. Mijn eigenwaarde zat op een dieptepunt! In de achteruitspiegel keek ik nogmaals naar mijn hoofd. Ik zag alleen nog maar een kale glimmende bol en mijn ogen, mond, tanden, kaaklijn en vorm van mijn gezicht deed er niet meer toe.

Overwerken is niet de oplossing

Een van mijn overlevingsstrategieën is dat ik afstand neem van mijn problemen. Gewoon even nergens aan denken, kop in het zand en maar lekker doorwerken. Het liefste ook overuren maken zodat ik maar niet hoefde te gaan nadenken. Want nadenken of piekeren is het ergste wat mij kan overkomen en vluchten in mijn werk is daarbij een prachtig hulpmiddel. Totdat je terloops een opmerking krijgt van een collega of vriend die je weer doet herinneren aan het oude euvel. Veelal onbewust neem jjij je onvrede mee want er zijn natuurlijk wel ergere dingen op de wereld maar toch blijft zo’n opmerking knagen en kost het wegstoppen je gewoon energie!

Plan B

Vanzelfsprekend ging ik verder met mijn zoektocht om iets met mijn uiterlijk en vooral mijn haar te gaan doen. Ik besloot om terug te vallen op mijn altenatief; Juist, Plan B
Plan B had ik al een tijd in de koelkast gezet want ik wilde graag weer echt haar terug hebben. Nu dat niet meer kon, heb ik me aangezet om informatie te gaan zoeken over Hair Tattoo oftewel haarpigmentatie afgekort als MHP. Van de honderden filmpjes en fotootjes die ik op internet vond, was er een persoon waar ik enigszins op leek en waarvan ik qua pigmentatie van onder de indruk was.

Afspraak met een kliniek

Nadat ik een afspraak had gemaakt in een kliniek in het westen van het land bleek mijn grote voorbeeld daar te werken als model. Ik was flabbergasted! In werkelijkheid zag zijn pigmentatie er beter uit dan op de afbeelding en in een splitsecond was ik om. Na een uur met mijn voorbeeld gesproken te hebben, heb ik me vervolgens meteen voor een afspraak aangemeld. Ik kende mezelf niet meer terug, mijn uiterlijk en presentatie is ook voor mij heel belangrijk en had van tevoren nooit kunnen bedenken dat ik zo snel zo’n esthetische keuze zou kunnen maken. Ook zag ik op die open dag een live behandeling en kon ik meteen vele vragen stellen, veelal op technisch vlak over hoe de behandelingen inhoudelijk zouden plaatsvinden etc.

Life- changing

Nu achteraf kan ik zeggen dat ik verlost ben van al mijn haarproblemen. 14 jaar lang liep ik ontevreden rond over mijn uiterlijk. Met name de laatste jaren waren het toppunt in het verbloemen van mijn haar. De dag begon nog niet of ik had mijn pet al op. Vaak op de meest onlogische plekken zoals op een verjaardag, avondje uit of in het theaterzaal had ik dat ding nog op. Zelfs mijn vrouw had mij al volledig geaccepteerd met pet.

Nu kan ik eindelijk zeggen dat ik mijn haar weer terug heb, eigenlijk een illusie van haar! Wanneer ik ’s morgen opsta hoef ik mijn haar niet meer goed te doen, ik hoef geen gel meer te gebruiken en ik ben eindelijk verlost van mijn kale glimmende bol.

Een belangrijk bijkomend effect is dat ik met MHP ook weer mijn zelfvertrouwen terugkreeg. Merkte dat ik weer energie over had en veel meer zin had om sociale dingen te gaan doen.

Tenslotte: ik zie MHP als een win- win situatie en ik werd weer een leuker mens: niet alleen voor mezelf maar vooral ook voor de ander. Kortom: voor mij is het life-changing geweest. En dat gun ik de ander ook.

Daarom heb ik verschillende opleidingen gevolgd en ben ik inmiddels een gerenommeerd hair tattoo artist. Dagelijks help ik zowel mannen als vrouwen die last hebben van kaalheid aan een passende hair tattoo.

Dit kan gedaan worden op het hele hoofd, maar bijvoorbeeld ook voor kale plekken. 

Ik behandel iedereen in mijn studio in Arnhem.

Wil je vrijblijvend meer informatie of heb je vragen? Neem dan contact met me op via het contactformulier: https://www.hairtattoo-institute.nl/contact/